Málaga

Málaga, havenstad aan de Costa del Sol


Helemaal aan de zuidkust van Spanje ligt Málaga, omringd door bergen. Deze typisch Andalusische havenstad, met zijn 700.000 inwoners de grootste stad aan de Costa Del Sol, spreekt voor velen tot de verbeelding. Hier schijnt (bijna) altijd de zon! Jaarlijks ontvangt de stad dan ook duizenden toeristen, die er elk hun gading vinden. Laat je niet afschrikken door de grauwe buitenwijken en geniet met volle teugen van alles wat Málaga te bieden heeft. Málaga is tot heinde en verre bekend om zijn goede wijn, maar ook aan toeristische attracties heeft de stad het een en ander te bieden. De stad kende een rijke, boeiende geschiedenis en daar kan je niet naast kijken als je een wandeling maakt in het gezellige centrum.

In Augustus is het feest, zingend trekt de massa door de straten, met een drankje in de hand en nog meer in het lijf. Hou je van uitbundig feesten, bezoek Malaga dan tijdens de Feria De Málaga tijdens de maand augustus. Het spektakel duurt maar liefst 10 dagen en nachten, voorzien van muziek, een grote kermis en natuurlijk veel eten en drinken.

Doe je het liever wat rustiger aan, dan kan je overdag terecht in de vele musea en attracties die Málaga rijk is. Málaga wordt niet voor niets de parel van de Costa del Sol genoemd. Uitrusten kan je aan het strand, dat ondanks de vele bezoekers altijd zeer net gehouden wordt.

Archeologisch museum en het Alcazaba


Als je de geschiedenis van Màlaga wil opsnuiven moet je beslist naar het archeologisch museum en het Alcazaba. In het archeologisch museum kan je een hele collectie Romeins beeldhouwwerk bewonderen, ook de collectie mozaïeken is zeker de moeite waard. Het Alcazaba zijn de ruines van een voormalig Fort. Oorspronkelijk werd het fort gebouwd door de Romeinen, later werd het gerestaureerd door de Moren. Hier kan je genieten van mooie tuinen en prachtige vergezichten. Mooi meegenomen is het mooie uitzicht over de stad.


 
Castillo de Gibralfaro
Het Castillo de Gibralfaro in Malaga (Gibralfaro kasteel/fort) is gelegen boven het Alcazaba en is verbonden door een pad aan de oostzijde van het Alcazaba. Het werd gebouwd in de 14de en 15de eeuw door de islamitische koning Yusuf, op de plek van een Fenicische vuurtoren bekend als Yabal-Faruk, en een oudere moslim kasteel gebouwd door Abdar-Rahman I.
De naam is afgeleid van het Arabische woord Yabal (berg) en het Griekse woord Faruk (de vuurtoren).  Het kasteel werd gebouwd als een vesting om de Alcazaba te verdedigen. Bijzonder is ook het uitzicht over de stad. Samen met een bezoek aan het Alcazaba is dit wel het hoogtepunt van Málaga.

Botanische tuin

Jardín de la Concepción is één van de grootste botanische tuinen in Europa met meer dan 160 verschillende soorten bomen en planten. De tuinen zelf bevinden zich niet direct in het centrum van Málaga maar zo’n 4 km noordwaarts.

Geboortehuis Picasso
Malaga wordt niet voor niets de stad van Pablo Picasso genoemd, zo kan je er naast het Picasso Museum ook het geboortehuis van Picasso bezoeken (Casa Natal de Picasso). Aan de Plaza de Merced 15 wandel je binnen in het leven deze kunstenaar. Het mag dan wel een alledaags geel hoekhuis zijn aan een marktpleintje toch heeft Pablo Picasso hier duidelijk zijn stempel op gedrukt. Op verschillende gevels vind je nog krabbels terug, voor zijn echte werken kan je best het Pablo Picasso museum bezoeken waar je meer dan 300 werken kan bewonderen. In dit huis krijg je wel een goed beeld over hoe de jonge Pablo opgroeide en in contact kwam via zijn vader met de schilderkunst.Kathedraal la Manquita
De Kathedraal van Malaga, ook wel “la Manquita” (de een-armige vrouw) genoemd is niet echt een meesterwerk, maar toch het bezoeken waard. Vooral de fijn gesculpteerde gewelven trekken de aandacht. De titel “la Manquita” heeft de kathedraal te danken aan het feit dat de tweede toren nooit is afgewerkt. De werkzaamheden werden stilgelegd toen de toren half klaar was. Dit gebouw in renaissancestijl is gebouwd op de plaats van een vroegere Arabische moskee, in de tuin kan je de overblijfselen hiervan nog bekijken. Het geld om de bouw te bekostigen kwam grotendeels van de veroveringen van de nieuwe wereld.


Calle Larios
De Calle Larios is ongetwijfeld één van de mooiste straten van Málaga. Deze karakteristieke straat is maar liefst 104 jaar oud. Je ziet er nog steeds de sporen van het Arabische verleden van de stad. De Calle Larios is altijd één van de voornaamste plekken van Málaga geweest. Vroeger woonden de rijke burgers, onder meer gereputeerde advocaten en notarissen, hier. Je vond er stijlvolle cafés, hotels en brasseries, waarvan sommige nu nog steeds bestaan! Het merendeel van de elegante gebouwen aan weerszijden van de straat is meer dan een eeuw oud.


Ferias de Málaga (Augustus)
Feest ter ere van de overwinning van de katholieke koningen op de Moren. Tiendaags spektakel met veel live muziek, een grote Feria-terrein met kermis en drank.
Eten en Drinken
Als het op eten aankomt is Spanje natuurlijk het beroemdst om zijn tapas, een verzameling van kleine en gevarieerde, vaak originele snacks. Elke bar en elk restaurant heeft andere tapas, voor ieder wat wils.
De specialiteit van Málaga is pescaíto frito, kleine gefrituurde visjes. ’s Avonds worden aan het strand grote vuren aangelegd waar je verschillende soorten geroosterde vis kan kopen. Jamón Ibérico (Spaanse kwaliteitsham) kan je zowat overal vinden en is lekker, maar zeer prijzig.

Spanjaarden zelf drinken als ze uitgaan het liefst Cartojal, een lichtzoete wijn die verkocht wordt in plastic flessen. Heel praktisch, want tijdens de beruchte Feria de Málaga ligt de straat dan bezaaid met plastic en niet met glas. Ook de likeurwijn Virgen Málaga is een echte aanrader, en is samen met een mooie fles verse olijfolie een typisch streekproduct om als cadeautje weer mee te nemen naar het thuisfront.

Spanjaarden eten over het algemeen erg laat. Ze ontbijten pas halverwege de ochtend. De lunch tussen 14:00 en 16:00 is de belangrijkste maaltijd van de dag. ’s Avonds wachten ze met eten tot het donkerder (en dus koeler!) wordt, tussen 21:00 en 23:00.

Winkelen


In het centrum van Málaga vind je alles wat je wilt, maar denk natuurlijk wel aan de Spaanse gewoonte om een siësta te houden. Winkels zijn open tot 13:00 ’s middags, en sluiten dan weer tot 17:00! Heel vreemd om overdag overal gesloten winkels te zien, maar ’s avonds komen de winkelstraten weer tot leven. Winkels in Málaga blijven open tot 20:00.

Midden in het centrum heb je het warenhuis El Corté Ingles, een keten die in heel Spanje
aanwezig is. Dit monsterachtig groot gebouw bevat veel kleine boetiekjes die tesamen één gigantisch grote supermarkt vormen waar je alle denkbare koopwaar kan vinden.

Echt plezierig om te winkelen is het natuurlijk in de kleinere winkeltjes, daar liggen de koopjes voor het rapen. Vooral kleren zijn hier erg goedkoop.

Vlakbij de luchthaven van Málaga ligt het Plaza Mayor. Tientallen boetiekjes die open zijn tot 22:00, restaurants naar ieders smaak, een bowlingzaal, cinemacomplex en zelfs een fitnesscentrum! Naast uitgebreid winkelen is dit dus ook een populaire plek om uit te gaan.


Uitgaan

Uitgaan begin je met een etentje in de open lucht. De meeste restaurants openen de deuren om 20u, en de keuken blijft vaak open tot na middernacht. Heb je niet zoveel honger, maar gewoon zin in een snack? Tapas! Verkrijgbaar in elke bar, restaurant, of zelfs op het strand. Lekker bij een drankje en een babbel.

De Plaza de Merced, waar ook het Picasso-huis staat, is erg in trek door zijn cafeetjes en de cocktail-bar in het midden van het plein.

Málaga is op en top spaans. In deze stad proef je nog de echte Spaanse sfeer. En flamenco mag dan natuurlijk niet ontbreken! Een leuke plek voor een flamenco show is restaurant Vino Mio. Zeer regelmatig (vijf keer per week) worden hier flamenco shows gegeven. Tijdens een overheerlijk diner geniet je dan van muziek en dans. Een avond om nooit te vergeten...  

Van te voren reserveren 0034 952 60 90 93 (kan in Engels of Nederlands). De eigenaar is Nederlandse.

Adres Vino Mio:  Plaza Jerónimo Cuervo, 2. Bij Theather Cervantes.


Ontdek Málaga met de fiets. Onder begeleiding van een gids kunt u kiezen uit verschillende fietsroutes. 


Youtube film over Málaga